Przepis kuchni włoskiej, makaron z sosem bolońskim.
Szybki, niedrogi i smaczny obiad.
Składniki
Porcja dla 4-5 osób
- makaron Spaghetti, ok 100 g na osobę
- mięso mielone, 500 g (u mnie wołowo-wieprzowe)
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1-2 ząbki
- marchewka, 1 szt.
- pomidory krojone, 1 puszka
- bulion, 250 ml
- przecier pomidorowy, 3-4 łyżki
- oregano, 2 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
- olej, do smażenia (ok 2 łyżek)
- mozzarella lub parmezan tarty, do posypania
- cukier (opcjonalnie), do smaku
Wykonanie
- Cebulę, czosnek i marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- W wysokiej patelni lub garnku podgrzewamy olej i podsmażamy w/w składniki.
- Następnie dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy podczas smażenia drewniana łyżką, aby powstały nieduże grudki.
- Do przesmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem) i chwilę razem smażymy.
- Następnie całość zalewamy bulionem, chwilkę podgrzewamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz oregano, sól i pieprz.
- Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- W trakcie gotowania można dodać odrobinę cukru, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu.
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy – nie przelewam makaronu zimną wodą, wtedy lepiej „otuli” go sosik 😉
*więcej ciekawostek nt. gotowania i podawania makaronu znajdziecie TUTAJ - Istnieją dwie szkoły podania makaronu, ja zdecydowanie preferuję tę 2:
1. porcje makaronu wykładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy serem
2. ugotowany, lekko odsączony makaron przekładamy do gotowego sosu, całość mieszamy, przekładamy porcje na talerze i posypujemy serem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉