Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika dlatego idealnie nadają się do przygotowania zdrowszej wersji ulubionych chipsów.
Składniki
- bataty, 1-2 szt.
- olej, 1 łyżka
- sól
- ulubione zioła – u mnie ostra papryka (szczypta) i zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
Wykonanie
- Bataty myjemy, obieramy ze skórki (można dobrze wyszorować i nie obierać), kroimy w ok 2 mm plasterki i wrzucamy do miski.
- Olej i przyprawy dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z batatami.
- Następnie dokładnie obtaczamy wszystkie plasterki w oleju z przyprawami.
- Tak przygotowane chipsy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30-40 min. Powinny być chrupiące.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉