Shakshouka (Szakszuka) – śniadanie mistrzów

Szakszuka to danie kuchni arabskiej, które coraz częściej gości na polskich stołach.   Shakshouka oznacza “wielki bałagan” 😉
Są to jajka posadzone w ostrym, pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Idealna propozycja zarówno na śniadanie jak i kolację. Szakszukę podajemy ze świeżym pieczywem, prosto z patelni lub przekładając na talerze.
Świetnie smakuje z Focaccią (przepis TUTAJ).

Składniki
Porcja dla 2-3 osób

  • jajko, 3 szt.
  • pomidory krojone, 1 puszka
  • papryka żółta, 1 szt.
  • duża cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • kmin rzymski, 0,5 łyżeczki
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • natka pietruszki, do posypania
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, kiedy cebula się zeszkli.
  2. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy ostrą i słodką papryką. Chwilę smażymy.
  3. Następnie wlewamy pomidory z puszki.
  4. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminem. Mieszamy i gotujemy chwilę do momentu odparowania nadmiaru soku z pomidorów.
  5. Następnie w odstępach od siebie robimy trzy wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku, które posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
  6. Całość gotujemy pod przykryciem przez do momentu kiedy białka się zetną (tak jak lubicie).
  7. Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  8. Podajemy z pieczywem lub focaccią, bezpośrednio z patelni lub porcjujemy na talerze.
Szakszuka z focaccią
Szakszuka z focaccią

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.