Rozgrzewający rosół z imbirem

Rozgrzewający rosół z imbirem
Rozgrzewający rosół z imbirem

Rosół z imbirem jest bardzo rozgrzewający. Zdrowotne działanie imbiru jest ogólnie znane, m. in. wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, dla kobiet w ciąży jest skutecznym środkiem redukującym mdłości, obniża poziom cukru we krwi, zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe. Dodany do tradycyjnego polskiego rosołu podkreśla i zaostrza jego smak. Imbir jest jedną z najbardziej popularnych przypraw używanych w kuchni chińskiej. Rosół z imbirem to właśnie jedna ze specjalności Chińczyków.

Składniki

  • kurczak, cały (bez piersi, wykorzystuję je do innego dania)
  • włoszczyzna, 1 pęczek
  • natka, 1 pęczek
  • lubczyk, 2-3 listki lub magi
  • ziele angielskie, 5-6 kulek
  • liść laurowy, 4-5 listków
  • pieprz czarny, ok 10 kulek
  • imbir korzeń, 5-6 plastrów
  • sól, pieprz
  • ulubiony makaron (ugotowany wg wskazówek na opakowaniu)

Przygotowanie

  1. Kurczaka rozbieramy na części, myjemy.
  2. Wrzucamy do zimniej wody i gotujemy 2-3 godziny, powinien lekko „pyrkać” 🙂
  3. Po tym czasie odszumiamy wywar zbierając łyżką z powierzchni wszystkie pływające elementy, żeby wywar był przejrzysty.
  4. Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny kulki i solimy ok 1 łyżki.
  5. Obraną, umytą włoszczyznę dorzucamy do rosołu (zielone liście pietruszki i selera dokładnie płuczemy, również wrzucamy) + natka.
  6. Gotujemy do miękkości warzyw.
  7. Pod koniec gotowania wrzucamy lubczyk lub kilka kropel magi, plastry imbiru i gotujemy jeszcze ok 10-15 min.
  8. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem mielonym ew. magi.
  9. Na talerzu wkładamy ugotowany makaron i zalewamy gorącym rosołem.
  10. Posypujemy pokrojoną natką.

Smacznego

28 odpowiedzi do “Rozgrzewający rosół z imbirem”

  1. Bardzo lubię dodatek imbiru do rosołu 🙂 super! Jeszcze bardziej mi sam wywar smakuje jak jest nie tylko na drobiu No i obowiązkowo z grzybek suszony dos smaczku. Mniam! ❤️

Dodaj komentarz