Ajvar

Ajwar (ajvar) lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana że słodkiej papryki, bakłażanów, czosnku, octu i przypraw: sól, pieprz, chili.

Pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Oryginalny domowy ajwar wykonywany jest z pieczonej papryki.

Dostępny w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej.

Odkryłam go kilka lat temu podczas pobytu w Chorwacji. Od tej pory towarzyszy mi praktycznie na codzień. Idealny do różnego rodzaju mięs, pieczeni, wędlin, kiełbas. Uwielbiam i polecam 🙂

Przepis na ok. 2 litry Ajvaru

Składniki:

  • czerwona papryka, 2 kg
  • bakłażan, 3 średnie
  • papryka ostra, 3 szt.
  • czosnek, 1 główka
  • ocet, 3 łyżki
  • sól, 2 łyżki
  • pieprz (do smaku)
  • papryka słodka, 6 łyżek
  • papryka chili (do smaku, ilością papryczki regulujemy ostrość Ajvaru)
  • oliwa z oliwek, 60 ml
  • pomidory (opcjonalnie ok 5-6 dużych sztuk, w oryginalnym przepisie nie ma pomidorów)

Wykonanie

  1. Papryki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika – funkcja grill. Opiekamy do czasu, aż skórka na papryce zrobi się czarna (ok. 30 minut), następnie odwracamy ją na drugą stronę. Gdy papryki są ciemne z obu stron wyjmujemy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę.
  2. Bakłażany nakłuwamy widelcem i razem z całą główką czosnku pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu obieramy bakłażany ze skórki.
  3. Jeśli zdecydujecie się dodać pomidory to kroimy je na połówki i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
  4. Upieczone i obrane ze skóry warzywa oraz czosnek blendujemy lub mielimy w maszynce do mięsa.
  5. Przekładamy całość na głęboką patelnię lub do garnka, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i chili), oliwę, ocet i smażymy ok 20-30 minut do uzyskania pożądanej gęstości.
  6. Gotowy Ajvar przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

 

Gotowy Ajvar, zbliżony smakiem do oryginału, moim zdaniem, można kupić w Lidlu.

Ajvar
Ajvar

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.