Łosoś w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pomidorkami cherry

Szybkie, smaczne danie z łososiem w roli głównej z dodatkiem sosu śmietanowo-szpinakowego. Wyśmienity smak i cudowny aromat.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • filet świeżego łososia ze skórą, 2 porcje
  • pomidorki cherry, 10 szt.
  • szpinak świeży baby, 2 garście
  • natka pietruszki, 1 łyżka pokrojonej
  • bazylia świeża, 1 łyżka pokrojonej
  • czosnek, 2 ząbki
  • parmezan, 2 łyżki
  • śmietana 30%, 100 ml
  • masło, 2 łyżki
  • sól morska i pieprz grubo mielony, do smaku
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie posypujemy solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę – najpierw skórką do góry ok 6 min, na złoty kolor, następnie skórką do dołu ok 2 min.
  4. Podsmażonego łososia przekładamy na talerz, zmniejszamy ogień na minimum i na patelnię dodajemy 2 łyżki masła i drobno pokrojony czosnek. Smażymy ok 1 min i dodajemy przekrojone na pół pomidorki, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  5. Kiedy pomidorki zaczną się marszczyć i pękać wrzucamy szpinak. Mieszamy i smażymy do czasu kiedy szpinak zmniejszy objętość.
  6. Następnie dodajemy śmietankę, tarty parmezan, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu kiedy zredukuje się sos, ok 3 min.
  7. Do sosu wkładamy podsmażonego wcześniej łososia, polewamy każdy kawałek łyżką sosu i gotujemy jeszcze ok 3-5 min.
Łosoś w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pomidorkami cherry
Łosoś w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pomidorkami cherry

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.