Szybkie, smaczne danie z łososiem w roli głównej z dodatkiem sosu śmietanowo-szpinakowego. Wyśmienity smak i cudowny aromat.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- filet świeżego łososia ze skórą, 2 porcje
- pomidorki cherry, 10 szt.
- szpinak świeży baby, 2 garście
- natka pietruszki, 1 łyżka pokrojonej
- bazylia świeża, 1 łyżka pokrojonej
- czosnek, 2 ząbki
- parmezan, 2 łyżki
- śmietana 30%, 100 ml
- masło, 2 łyżki
- sól morska i pieprz grubo mielony, do smaku
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie posypujemy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę – najpierw skórką do góry ok 6 min, na złoty kolor, następnie skórką do dołu ok 2 min.
- Podsmażonego łososia przekładamy na talerz, zmniejszamy ogień na minimum i na patelnię dodajemy 2 łyżki masła i drobno pokrojony czosnek. Smażymy ok 1 min i dodajemy przekrojone na pół pomidorki, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Kiedy pomidorki zaczną się marszczyć i pękać wrzucamy szpinak. Mieszamy i smażymy do czasu kiedy szpinak zmniejszy objętość.
- Następnie dodajemy śmietankę, tarty parmezan, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu kiedy zredukuje się sos, ok 3 min.
- Do sosu wkładamy podsmażonego wcześniej łososia, polewamy każdy kawałek łyżką sosu i gotujemy jeszcze ok 3-5 min.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉