Zupa – Krem czosnkowy

Pożywna, rozgrzewająca, kremowa zupa czosnkowa.
Idealna w okresie jesienno-zimowym.

Składniki
porcja dla 3-4 os.

  • czosnek, 20 ząbków
  • ziemniaki, 5 szt.
  • masło, 2 łyżki
  • bulion warzywny, 1 l
  • kmin rzymski, 1 łyżeczka
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3 szt.
  • sól i pieprz biały, do smaku
  • ser tarty, (u mnie mozzarella), ok 1 łyżeczki do każdej porcji
  • bagietka czosnkowa, 1 szt. (bagietka + czosnek + masło + koperek)

Wykonanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy z łupinek.
  3. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone ziemniaki, posypujemy je kminem rzymskim i podsmażamy ok 3 min.
  4. Następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2-3 min.
  5. Po tym czasie, całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gotujemy ok. 20-25 min.
  7. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i blendujemy zupę do momentu uzyskania jednolitego kremu.
  8. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  9. Pieczywo kroimy pod lekkim skosem na kromki, delikatnie smarujemy masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i koperkiem. Podsmażamy na suchej patelni.
  10. Gorącą zupę porcjujemy na talerze, posypujemy tartym serem i na wierzchu układamy grzankę.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.