Klopsiki z łososia w sosie koperkowym

Delikatne klopsiki rybne w kremowym sosie koperkowym.

Składniki
Porcja dla 4 osób

  • filet z łososia (zmielony), 500 g
  • koperek, 2 pęczki
  • cebula, 1 szt, (mała)
  • czosnek, 1 ząbek
  • jajko, 1 szt.
  • bułka, 1 szt. (mała, czerstwa)
  • bulion warzywny, 1 l
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie, 3 szt.
  • przyprawa do ryb, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku
  • śmietana 30%, 100 ml
  • mąka, do zagęszczenia sosu, ok 2-3 łyżeczek

Wykonanie

  1. Bułkę zalewamy wodą, moczymy ok 10 min. (do momentu aż będzie bardzo miękka) i odciskamy z wody.
  2. W garnku podgrzewamy bulion z liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Do dużej miski przekładamy łososia, dodajemy wyciśniętą bułkę, jajko,  drobno pokrojoną cebulę i czosnek (możecie zetrzeć na tarce na małych oczkach), 1 pęczek pokrojonego koperku, przyprawę do ryb, sól i pieprz do smaku.
  4. Całość dokładnie mieszamy (jeśli masa klei się do rąk wystarczy je zwilżyć wodą).
  5. Następnie formujemy nieduże klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
  6. Gotujemy na małym ogniu ok 4-5 min.
  7. W kubku rozrabiamy śmietankę z mąką, dolewamy ok 3 łyżek gorącego bulionu (hartujemy).
  8. Wyjmujemy klopsiki z garnka (łyżką cedzakową) i wlewamy do niego rozrobioną mąkę (gęstość sosu należy regulować dolewaną mąką), chwilkę gotujemy, mieszając, do zgęstnienia sosu.
  9. Do odpowiednio zagęszczonego sosu wrzucamy pokrojony koperek (drugi pęczek), mieszamy.
  10. Z powrotem wrzucamy klopsiki i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min., od czas do czasu delikatnie mieszając.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.