Delikatne klopsiki rybne w kremowym sosie koperkowym.
Składniki
Porcja dla 4 osób
- filet z łososia (zmielony), 500 g
- koperek, 2 pęczki
- cebula, 1 szt, (mała)
- czosnek, 1 ząbek
- jajko, 1 szt.
- bułka, 1 szt. (mała, czerstwa)
- bulion warzywny, 1 l
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie, 3 szt.
- przyprawa do ryb, 1 łyżka
- sól i pieprz, do smaku
- śmietana 30%, 100 ml
- mąka, do zagęszczenia sosu, ok 2-3 łyżeczek
Wykonanie
- Bułkę zalewamy wodą, moczymy ok 10 min. (do momentu aż będzie bardzo miękka) i odciskamy z wody.
- W garnku podgrzewamy bulion z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Do dużej miski przekładamy łososia, dodajemy wyciśniętą bułkę, jajko, drobno pokrojoną cebulę i czosnek (możecie zetrzeć na tarce na małych oczkach), 1 pęczek pokrojonego koperku, przyprawę do ryb, sól i pieprz do smaku.
- Całość dokładnie mieszamy (jeśli masa klei się do rąk wystarczy je zwilżyć wodą).
- Następnie formujemy nieduże klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
- Gotujemy na małym ogniu ok 4-5 min.
- W kubku rozrabiamy śmietankę z mąką, dolewamy ok 3 łyżek gorącego bulionu (hartujemy).
- Wyjmujemy klopsiki z garnka (łyżką cedzakową) i wlewamy do niego rozrobioną mąkę (gęstość sosu należy regulować dolewaną mąką), chwilkę gotujemy, mieszając, do zgęstnienia sosu.
- Do odpowiednio zagęszczonego sosu wrzucamy pokrojony koperek (drugi pęczek), mieszamy.
- Z powrotem wrzucamy klopsiki i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min., od czas do czasu delikatnie mieszając.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉