Pożywna, rozgrzewająca, kremowa zupa czosnkowa.
Idealna w okresie jesienno-zimowym.
Składniki
porcja dla 3-4 os.
- czosnek, 20 ząbków
- ziemniaki, 5 szt.
- masło, 2 łyżki
- bulion warzywny, 1 l
- kmin rzymski, 1 łyżeczka
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 szt.
- sól i pieprz biały, do smaku
- ser tarty, (u mnie mozzarella), ok 1 łyżeczki do każdej porcji
- bagietka czosnkowa, 1 szt. (bagietka + czosnek + masło + koperek)
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy z łupinek.
- Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone ziemniaki, posypujemy je kminem rzymskim i podsmażamy ok 3 min.
- Następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2-3 min.
- Po tym czasie, całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotujemy ok. 20-25 min.
- Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i blendujemy zupę do momentu uzyskania jednolitego kremu.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczywo kroimy pod lekkim skosem na kromki, delikatnie smarujemy masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i koperkiem. Podsmażamy na suchej patelni.
- Gorącą zupę porcjujemy na talerze, posypujemy tartym serem i na wierzchu układamy grzankę.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉