Zupa gulaszowa

Jedna z popularnych potraw kuchni węgierskiej.
Sycąca, aromatyczna zupa (danie jednogarnkowe), idealna na jesiennie i zimowe obiady. Świetnie sprawdzi się również w imprezowym menu.

Składniki
Na duży garnek, ok 7-8 porcji

  • łopatka wieprzowa, ok 800 g
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • pieczarki, ok 200 g
  • papryka czerwona świeża, 1 szt.
  • pomidory krojone w puszce, 400 g (1 puszka)
  • marchew, 1 duża
  • bulion, 2 l
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, szczypta
  • papryka wędzona, 1 łyżeczka
  • kminek ziarenka, 1,5 łyżeczki
  • liść laurowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • pieprz czarny, 5-6 kulek
  • pieprz czarny mielony, do smaku
  • sól, do smaku (opcjonalnie)
  • olej, 4 łyżki lub smalec, 1 łyżka

Wykonanie

  1. Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niedużą kostkę.
  2. Do garnka wlewamy olej (lub smalec) i smażymy mięso. Kilka minut na dużym ogniu.
  3. Cebulę, marchewkę i paprykę (ja obieram paprykę ze skórki) kroimy w kostkę, czosnek w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.
  4. Pieczarki dokładnie myjemy (nie obieram) i również kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka.
  5. Po ok 2-3 min. dodajemy pomidory z puszki oraz papryki (słodką, ostrą i wędzoną). Mieszamy i chwilę razem gotujemy.
  6. Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy kminek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz kulki. Gotujemy do miękkości mięsa.
  7. Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  8. Całość gotujemy, tym razem do miękkości ziemniaków, ok 15 min.
  9. Pod koniec doprawiamy pieprzem mielonym (ew. ostrą papryką – jeśli lubicie zupy z „charakterem” ;)).

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.