Jedna z popularnych potraw kuchni węgierskiej.
Sycąca, aromatyczna zupa (danie jednogarnkowe), idealna na jesiennie i zimowe obiady. Świetnie sprawdzi się również w imprezowym menu.
Składniki
Na duży garnek, ok 7-8 porcji
- łopatka wieprzowa, ok 800 g
- cebula, 2 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- pieczarki, ok 200 g
- papryka czerwona świeża, 1 szt.
- pomidory krojone w puszce, 400 g (1 puszka)
- marchew, 1 duża
- bulion, 2 l
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- papryka ostra, szczypta
- papryka wędzona, 1 łyżeczka
- kminek ziarenka, 1,5 łyżeczki
- liść laurowy, 3 szt.
- ziele angielskie, 5 kulek
- pieprz czarny, 5-6 kulek
- pieprz czarny mielony, do smaku
- sól, do smaku (opcjonalnie)
- olej, 4 łyżki lub smalec, 1 łyżka
Wykonanie
- Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niedużą kostkę.
- Do garnka wlewamy olej (lub smalec) i smażymy mięso. Kilka minut na dużym ogniu.
- Cebulę, marchewkę i paprykę (ja obieram paprykę ze skórki) kroimy w kostkę, czosnek w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.
- Pieczarki dokładnie myjemy (nie obieram) i również kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka.
- Po ok 2-3 min. dodajemy pomidory z puszki oraz papryki (słodką, ostrą i wędzoną). Mieszamy i chwilę razem gotujemy.
- Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy kminek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz kulki. Gotujemy do miękkości mięsa.
- Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość gotujemy, tym razem do miękkości ziemniaków, ok 15 min.
- Pod koniec doprawiamy pieprzem mielonym (ew. ostrą papryką – jeśli lubicie zupy z „charakterem” ;)).
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉