Sałata z rukolą, grillowaną gruszką i Camembertem

Wyjątkowe połączenie smaków zaskoczy najbardziej wybredne podniebienia.
Świetna dla osób dbających o zdrowie i figurę 😉

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • rukola, 1 op.
  • gruszka świeża, 1 szt.
  • ser Camembert, 1 op. 120 dag
  • orzechy włoskie łupane, 150 g
  • oliwa z oliwek, 10 łyżeczek
  • miód, 2 łyżeczki
  • sok z cytryny, 2 łyżeczki
  • sok z granata lub malinowy, 2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Rukolę myjemy i osuszamy.
  2. Rozkładamy na talerzach.
  3. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i układamy na rukoli.
  4. Gruszkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry i grillujemy na patelni grillowej.
  5. Obok niej na patelni grillujemy w całości ser Camembert.
  6. Zgrillowany Camembert kroimy w mniejsze kawałki i układamy na rukoli z orzechami.
  7. Następnie układamy zgrillowane gruszki (można je położyć jako całe plastry lub pokroić na mniejsze części).
  8. Przygotowujemy dressing (najlepiej zrobić to w słoiczku lub kubku żeby łatwiej było go wymieszać): oliwę z oliwek mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i sokiem z granata lub malinowym, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  9. Gotowym dressingiem polewamy sałatę.
  10. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.