Czy galaretka stężeje po dodaniu kiwi i ananasa?

Odwieczny dylemat przy dekoracji ciast – dodać kiwi czy nie?
Czy po zalaniu galaretką kiwi i ananasa galaretka stężeje?
Odpowiedź brzmi – nie. Jednak jest na to prosty sposób 😉

Kiedy zalejemy galaretką owoce kiwi i ananasa, to zawarte w nich enzymy powodują, że galaretka nie tężeje.
Jednak wystarczy sparzyć owoce przez moment we wrzącej wodzie, aby zlikwidować w/w enzymy, osuszyć papierowym ręcznikiem i dopiero zalać je galaretką, wtedy na pewno stężeje.

 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.