Szybki, lekki, letni obiad. Ulubieniec dorosłych i dzieci.
Ryż z truskawkami w lżejszej wersji, na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu.
Oczywiście wyśmienicie smakuje również ze śmietaną i cukrem – wybór należy do Was 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- truskawki, 400-450 g (poza sezonem można użyć truskawek mrożonych)
- jogurt naturalny, 350 g
- cukier wanilinowy, 1-2 łyżeczki lub laska wanilii
- miód, 1-2 łyżki
- ulubiony ryż biały, ok 100 g na osobę (u mnie „jaśminowy”)
- świeża mięta, kilka listków
Wykonanie
- Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu.
- Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
- Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z cukrem wanilinowym, miodem i kilkoma posiekanymi listkami mięty.
- Truskawki (kilka sztuk odkładamy w całości) przekładamy do miski i rozgniatamy lekko widelcem.
- Następnie dodajemy jogurt i mieszamy.
- Na talerzach wykładamy ugotowany ryż i polewamy sosem jogurtowo-truskawkowym.
- Na wierzchu wykładamy kilka pokrojonych truskawek i listki mięty do dekoracji.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉