Rozpływające się w ustach żeberka w aromatycznym sosie własnym to idealna propozycja na pyszny obiad.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- żeberka wieprzowe, 1 pasek (ale taki grubiutki, mięsisty ;))
- cebula, 2 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- papryka wędzona, 2 łyżeczki
- liść laurowy, 3 szt.
- ziele angielskie, 3 kulki
- pieprz czarny, 5-6 kulek
- sól i pieprz, do smaku
- bulion lub woda, 1 l
- mąka, do oprószenia
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki, tak aby w każdej porcji były 2-3 kostki.
- Następnie przekładamy do miski i obficie przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na końcu posypujemy delikatnie mąką i potrząsamy miską aby żeberka się obtoczyły.
- Tak przygotowane mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, dość mocno z każdej strony.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kosteczkę lub plastry i dorzucamy do żeberek. Całość dość mocno podsmażamy aby nasz sos uzyskał piękny brązowy kolor.
- Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz kulki.
- Dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem przez ok 1,5-2 godziny.
Dobrze uduszone mięso powinno być mięciutkie i odchodzić od kostek. - Jeśli powstały sos jest za rzadki – odparowujemy go, gotując bez przykrywki, jeśli za gęsty dolewamy odrobinę bulionu lub wody.
- Pod koniec gotowania smakujemy sos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉