Rozgrzewająca zupa kapuściana, tzw. zupa prezydencka

Dieta kapuściana (prezydencka) zyskała popularność kilkanaście lat temu. Zakłada jedzenie dużej ilości warzyw w postaci zupy (w dowolnej ilości), która w swoim składzie powinna zawierać przede wszystkim kapustę.
Poniżej podstawowy przepis na zupę kapuścianą.
Pomijając aspekt dietetyczny polecam ją szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dzięki dużej ilości pikantnych przypraw jest rozgrzewająca i zdrowa.

Składniki (na duży garnek)

  • biała kapusta, 1 spora główka
  • cebula, 6 szt. (duża)
  • papryka zielona, 2 szt.
  • seler naciowy, 1 pęczek
  • pomidory świeże lub krojone z puszki, 4-5 szt. lub 1 puszka
  • domowa kostka warzywna/bulionetka, do smaku
  • pieprz czarny mielony, do smaku
  • chilli lub ostra papryka, do smaku
  • passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki (opcjonalnie)
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • liść laurowy, 3-4
  • ziele angielskie, 5-6 szt.
  • pieprz kulki, 5-6 szt.

Wykonanie

  1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy.
  2. Świeże pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
  3. Wszystkie warzywa, domową kostkę warzywną/bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarna przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą.
  4. Całość gotujemy do miękkości warzyw.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – zupa powinna być dość pikantna (uwaga jednak z chilli i ostrą papryką bo ich nadmiar może spowodować, że zupa stanie się gorzka).
  6. Całość dokładnie mieszamy, próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku i gotowe.
  7. Porcje zupy na talerzach posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.