Caprese na Halloween

Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii.
Poniżej wersja na Halloween.

Składniki

  • mozzarella, 1 kulka
  • pomidor średni, 1 szt.
  • bazylia świeża
  • oliwa
  • pieprz czarny, grubo zmielony
  • oliwki czarne bez pestek

Wykonanie

  1. Mozzarellę i pomidora kroimy w jednakowej grubości plastry.
  2. Układamy w następującej kolejności: mozzarella, pomidor, liść bazylii.
  3. Pająki z oliwek robimy jak na zdjęciu: tułów – oliwkę przekrawamy wzdłuż na pół, głowa – oliwkę przekrawamy w poprzek na pół, nogi – oliwkę kroimy w plasterki w poprzek następnie każdy plasterek na pół.
  4. Całość polewamy oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.

Buon appetito 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.