Dieta kapuściana (prezydencka) zyskała popularność kilkanaście lat temu. Zakłada jedzenie dużej ilości warzyw w postaci zupy (w dowolnej ilości), która w swoim składzie powinna zawierać przede wszystkim kapustę.
Poniżej podstawowy przepis na zupę kapuścianą.
Pomijając aspekt dietetyczny polecam ją szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dzięki dużej ilości pikantnych przypraw jest rozgrzewająca i zdrowa.
Składniki (na duży garnek)
- biała kapusta, 1 spora główka
- cebula, 6 szt. (duża)
- papryka zielona, 2 szt.
- seler naciowy, 1 pęczek
- pomidory świeże lub krojone z puszki, 4-5 szt. lub 1 puszka
- domowa kostka warzywna/bulionetka, do smaku
- pieprz czarny mielony, do smaku
- chilli lub ostra papryka, do smaku
- passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki (opcjonalnie)
- natka pietruszki, 1 pęczek
- liść laurowy, 3-4
- ziele angielskie, 5-6 szt.
- pieprz kulki, 5-6 szt.
Wykonanie
- Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy.
- Świeże pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
- Wszystkie warzywa, domową kostkę warzywną/bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarna przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą.
- Całość gotujemy do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – zupa powinna być dość pikantna (uwaga jednak z chilli i ostrą papryką bo ich nadmiar może spowodować, że zupa stanie się gorzka).
- Całość dokładnie mieszamy, próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku i gotowe.
- Porcje zupy na talerzach posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉