Czy liście rzodkiewki lądują w Waszych koszach na śmieci? Błąd!
Niedoceniane, zawierają więcej witamin niż sama rzodkiewka. Są źródłem witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza, posiadają właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Liście rzodkiewki mają fajny lekko pikantny smak.
W kuchni nic nie powinno się marnować!
Składniki
- liście rzodkiewki, z 1 pęczka z łodyżkami
- czosnek, 1 ząbek
- słonecznik, 1 garść
- parmezan tarty, 2 łyżki
- oliwa z oliwek, 100 ml
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Ziarna słonecznika lekko prażymy na suchej patelni.
- Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jeśli pesto jest zbyt gęste dolewamy odrobinkę oliwy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Świetny pomysł, koniecznie muszę wypróbować:) liście zawsze lądował w śmietniku, a można z nich było zrobić tyle pyszności.
Kamila, dokładnie, jak pewnie u większości z nas 😉 Daj znać jak Ci smakowało 🙂 pozdrawiam