Pikle wg przepisu, który dostałam od Pawła i jego żony na stałe wpisują się w nasz kuchenny repertuar 🙂
Imprezowy hicior, świetny dodatek do obiadu czy kanapek.
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarce.
Składniki
zalewa:
- woda, 5,5 szkl.
- ocet, 1,5 szkl.
- cukier, 0,5 kg
- sól, 1,5 łyżki
- curry, 22 g (1 torebka)
Wszystkie składniki zalewy gotujemy ok 3-5 min.
- ogórki gruntowe, 4 kg
- cebula,
- gorczyca
- liście selera
- Ogórki obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na 4 części.
- Do wyparzonych, osuszonych słoików wkładamy: plaster cebuli, łyżeczkę gorczycy, wkładamy pikle „na pionowo” i na wierzchu układamy liść selera.
- Do każdego słoika wlewamy zalewę, zakręcamy i pasteryzujemy „na mokro” max. 4 min.
- Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy słoiki w garnku.
- Słoiki wyjmujemy z garnka po ok 1 godzinie.
Szczegółowe informacje dot. pasteryzacji znajdziecie TUTAJ
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego wpisu w komentarzu 😉