Delikatne, ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to idealne towarzystwo do dobrej herbatki czy kawki.
Składniki (powinny być z temperaturze pokojowej)
na formę o średnicy 24-25 cm
na ciasto
- śliwki (u mnie węgierki), 500 g
- mąka pszenna, 220 g
- mąka ziemniaczana, 30 g
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- cukier, 200 g
- cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
- masło, 200 g
- jajka, 4 duże
na kruszonkę
- masło, 60 g (rozpuszczone)
- mąka pszenna, 75 g
- cukru, 100 g
- cukier wanilinowy, 1 opakowanie
Wykonanie
- Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki.
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- W misie miksera ucieramy masło i cukier, do powstania jasnej i puszystej masy.
- Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników oraz cukier wanilinowy.
- Powstałą masę przelewamy do miski w której przygotowaliśmy suche składniki i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wyrównujemy wierzch szpatułka lub łyżką.
- Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane śliwki, rozcięciami do góry.
- Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami lub widelcem do momentu uzyskania kruszonki.
- Gotową kruszonkę wykładamy na całej powierzchni ciasta.
- Pieczemy w temperaturze 170º C, góra-dół, przez około 50 minut, do „suchego patyczka”.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉