Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Delikatne, ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to idealne towarzystwo do dobrej herbatki czy kawki.

Składniki (powinny być z temperaturze pokojowej)
na formę o średnicy 24-25  cm

na ciasto

  • śliwki (u mnie węgierki), 500 g
  • mąka pszenna, 220 g
  • mąka ziemniaczana, 30 g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier, 200 g
  • cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
  • masło, 200 g
  • jajka, 4 duże

na kruszonkę

  • masło, 60 g (rozpuszczone)
  • mąka pszenna, 75 g
  • cukru, 100 g
  • cukier wanilinowy, 1 opakowanie

Wykonanie

  1. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki.
  2. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  3. W misie miksera ucieramy masło i cukier, do powstania jasnej i puszystej masy.
  4. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników oraz cukier wanilinowy.
  5. Powstałą masę przelewamy do miski w której przygotowaliśmy suche składniki i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników.
  6. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wyrównujemy wierzch szpatułka lub łyżką.
  7. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane śliwki, rozcięciami do góry.
  8. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami  lub widelcem do momentu uzyskania kruszonki.
  9. Gotową kruszonkę wykładamy na całej powierzchni ciasta.
  10. Pieczemy w temperaturze 170º C, góra-dół, przez około 50 minut, do “suchego patyczka”.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.