Łazanki z kapustą i grzybami goszczą na wielu świątecznych stołach, ale równie dobrze mogą być łatwym i dość szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym.
Składniki
- kapusta kiszona, 0,5 kg
- cebula, 2 szt.
- grzyby suszone, ok 20 g
- makaron łazanki, 1 op.
- liść laurowy, 3 szt.
- sól i pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
- kminek, 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dobrze jest dodać do wody 2 łyżki oleju, makaron nie będzie się sklejał).
- Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Grzyby obgotowujemy w małej ilości wody (nie wylewamy wody!).
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
- Kapustę delikatnie odciskamy, kroimy drobno i przekładamy do garnka.
- Dodajemy podsmażoną cebulę, obgotowane i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, liście laurowe, kminek, sól i sporo pieprzu.
- Całość zalewamy wodą z gotowania grzybów (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszeczkę wody) i gotujemy do miękkości kapusty.
- Pod koniec gotowania odparowujemy wodę i delikatnie podsmażamy kapustę w garnku.
- Dodajemy ugotowany makaron łazanki, mieszamy i chwilkę razem podsmażamy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉