Likier piernikowy

Gęsty, aromatyczny likier piernikowy.

Składniki

  • wódka czysta, 200 ml
  • spirytus, 100 ml
  • śmietana kremówka, 0,5 l
  • czekolada gorzka, 1 tabliczka
  • nutella, 2 łyżki
  • cukier puder, 6 czubatych łyżek
  • przyprawa do piernika, 2 łyżeczki

Wykonanie

  1. Czekoladę łamiemy w kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy śmietankę kremówkę, podgrzewamy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  3. Następnie dodajemy nutellę, cukier puder i przyprawę do piernika. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
  4. Miseczkę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Do wystudzonej masy dodajemy wódkę i spirytus, mieszamy.
  6. Gotowy likier przelewamy do butelek.
  7. Tak przygotowany likier jest od razu gotowy do spożycia.

*moc likieru regulujcie wg swoich upodobań ilością dodanego alkoholu

Miłej degustacji! 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.