Knedle ze śliwkami wg tradycyjnego babcinego przepisu.
Wspomnienie dzieciństwa, wakacji i lata na jednym talerzu 😉
Składniki
Porcja na ok 25 szt. średniej wielkości knedli
- ziemniaki, 1 kg
- mąka pszenna, 20 dag
- mąka ziemniaczana
- jajka, 3 szt.
- śliwki węgierki, 25 szt.
- cukier wanilinowy, (opcjonalnie)
- jogurt naturalny lub śmietana
- miód lub cukier, do smaku
Wykonanie
- Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę.
- Przekładamy je do dużej miski i dodajemy mąkę pszenną, jajka i mąkę ziemniaczaną (dodajemy tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk).
- Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
- Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wzdłuż – nie nacinamy do końca i wyjmujemy pestkę.
. - Stolnicę lub blat posypujemy mąką i wykładamy część ciasta, zagniatamy i robimy „wałek”, który kroimy (jak kopytka) w ok 5 cm części.
- Każdy kawałek ciasta rozgniatamy w dłoni, wkładamy śliwkę (można posypać każdą śliwkę łyżeczką cukru wanilinowego) i formujemy kulę.
- W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
- Do gotującej wody wrzucamy partiami knedle.
- Po chwili delikatnie wzruszamy je drewnianą łyżką, aby oderwały się od dna.
- Gotujemy ok 5 min. od czasu wypłynięcia.
- Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
- Podajemy polane jogurtem naturalnym (ew. śmietaną) wymieszanym z miodem (ew. cukrem).
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉