Orzeźwiający sorbet arbuzowy

Arbuz jest idealnym owocem na upalne dni. Zawiera wiele wody, świetnie nawadnia organizm i gasi pragnienie. Poza tym zawiera witaminę A, B6 oraz C.
Polecam bosko zimny i delikatnie słodki sorbet z arbuza 😉

Składniki

  • arbuz, 0,5 szt.
  • limonka, 1 łyżka wyciśniętego soku
  • truskawka, 4-5 szt. (opcjonalnie)
  • miód, 2-4 łyżki
  • świeża mięta, kilka listków

Wykonanie

  1. Z arbuza kroimy w plastry, wykrawamy miąższ, pozbywamy się pestek i kroimy go w nieduże kostki.
  2. Tak przygotowanego arbuza wstawiamy do zamrażalnika na ok 12 godzin (najlepiej na noc).
  3. Po tym czasie, zamrożonego arbuza blendujemy lub miksujemy na gładką masę.
  4. Dodajemy sok z limonki, dorzucamy truskawki (opcjonalnie) i miód do smaku (słodkość regulujcie dodając małe porcje miodu, mieszając do momentu kiedy uznacie, że jest ok).
  5. Całość dokładnie blendujemy i gotowe.
  6. Gotowy sorbet przechowujemy w zamrażalniku w pojemniku po lodach.
  7. Przed podaniem wyjmujemy go na chwilę do lodówki, żeby troszkę odtajał.
  8. Do pucharków nakładamy łyżką do lodów i dekorujemy listkiem mięty.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.