Jarska wersja gołąbków.
Świetne jako danie na Wigilijny stół.
Składniki
- kapusta włoska, 1 średnia główka
- kasza gryczana, ok 200 g (2 woreczki)
- grzyby suszone, ok 120 g
- cebula, 2-3 szt.
- czosnek, 1-2 ząbki
- masło, 1 łyżka
- majeranek
- tymianek
- natka pietruszki
- sól i pieprz, do smaku
- bulion, ok 500 ml
Wykonanie
- Grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 2 godz. Uwaga! Wywaru z gotowania nie wylewamy.
- Z kapusty zdejmujemy brzydkie wierzchnie liście i wycinamy głąb (brzydsze liście odkładamy do wyłożenia naczynia).
- W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i sparzamy w niej kapustę.
- Ściągamy po kolei liście i wycinamy zgrubiałe nerwy.
- Kaszę gotujemy al dente (5 min. krócej niż podano na opakowaniu) w wywarze pozostałym z gotowania grzybów (jeśli jest za mało, uzupełniamy wodą).
- Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy drobno pokrojone grzyby, przesmażoną na maśle, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem mielonym, tymiankiem i majerankiem. Dodajemy również posiekaną natkę.
- Farsz dokładnie mieszamy i zawijamy gołąbki.
- Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, na których układamy gołąbki. Na wierzchu również wykładamy liście kapusty.
- Gołąbki zalewamy do 2/3 wysokości bulionem.
- Pieczemy pod przykryciem, w temp. 180 st. przez ok 45 min.
- Podajemy z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉