Domowy majonez

Majonez to chyba jeden z najpopularniejszych dodatków/sosów w naszych kuchniach. Używany od pokoleń do sałatek, sosów, ryb a nawet ciast.
Tym razem zachęcam Was do zrobienia domowej, zdrowszej wersji majonezu, bez zbędnych ulepszaczy.

Składniki

  • jajko, 1 szt.
  • musztarda, 2 łyżeczki (najlepiej ostrej np. Sarepska)
  • biały ocet winny, 2 łyżki
  • olej rzepakowy, ok 350 ml (lub więcej, jeśli majonez ma być bardziej gęsty)
  • sól i biały pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Jajko dokładnie myjemy, wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz, ocet winny, musztardę i miksujemy na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając.
  2. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy do miski olej.
    Im więcej oleju dodamy, tym gęstszy będzie nasz majonez (gęstość regulujcie wg swojego uznania)
  3. Kiedy majonez uzyska odpowiednią konsystencję, przekładamy go do słoika.

*Domowy majonez nie ma w sobie żadnych ulepszaczy i konserwantów, dlatego też jego ważność do spożycia nie jest zbyt długa. Należy po zużyć w ciągu kilku dni.
*Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.