Majonez to chyba jeden z najpopularniejszych dodatków/sosów w naszych kuchniach. Używany od pokoleń do sałatek, sosów, ryb a nawet ciast.
Tym razem zachęcam Was do zrobienia domowej, zdrowszej wersji majonezu, bez zbędnych ulepszaczy.
Składniki
- jajko, 1 szt.
- musztarda, 2 łyżeczki (najlepiej ostrej np. Sarepska)
- biały ocet winny, 2 łyżki
- olej rzepakowy, ok 350 ml (lub więcej, jeśli majonez ma być bardziej gęsty)
- sól i biały pieprz, do smaku
Wykonanie
- Jajko dokładnie myjemy, wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz, ocet winny, musztardę i miksujemy na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając.
- Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy do miski olej.
Im więcej oleju dodamy, tym gęstszy będzie nasz majonez (gęstość regulujcie wg swojego uznania) - Kiedy majonez uzyska odpowiednią konsystencję, przekładamy go do słoika.
*Domowy majonez nie ma w sobie żadnych ulepszaczy i konserwantów, dlatego też jego ważność do spożycia nie jest zbyt długa. Należy po zużyć w ciągu kilku dni.
*Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉