Sos chrzanowy do jajek na ciepło

Aksamitny, kremowy sos chrzanowy idealny do jajek na ciepło lub białej kiełbasy. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny dodatek na świąteczny stół.

Składniki

  • chrzan tarty, 3-4 łyżki
  • bulion, 250 ml
  • masło, 2 łyżki
  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • mleko, ok 1-2 szkl. (do regulacji gęstości sosu)
  • sól i biały pieprz, do smaku
  • koperek, 1 garść
  • jajka
  • ziemniaki (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając (możesz to robić mikserem ręcznym) robimy zasmażkę o złotym kolorze.
  2. Powoli, małym strumieniem dolewamy wystudzony bulion i dalej dokładnie mieszamy aby nie zrobiły się grudki.
  3. Następnie do sosu dodajemy chrzan, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Po chwili gotowania na małym ogniu  cały czas mieszając, dolewamy małymi partiami mleko. Sos zacznie gęstnieć (ilością dolewanego mleka regulujemy gęstość sosu).
  5. Kiedy osiągniemy odpowiednią gęstość sosu, przyprawia go do smaku solą i białym pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru.
  6. Na koniec dodajemy garść drobno pokrojonego koperku i mieszamy.
  7. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Ciepłe polewamy sosem. 

*Jeśli ma być to danie obiadowe, podajemy z ziemniakami purée.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

A pozostając w temacie jajek TUTAJ znajdziecie przepis na domowy majonez, zapraszam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.