Aksamitny, kremowy sos chrzanowy idealny do jajek na ciepło lub białej kiełbasy. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny dodatek na świąteczny stół.
Składniki
- chrzan tarty, 3-4 łyżki
- bulion, 250 ml
- masło, 2 łyżki
- mąka pszenna, 2 łyżki
- mleko, ok 1-2 szkl. (do regulacji gęstości sosu)
- sól i biały pieprz, do smaku
- koperek, 1 garść
- jajka
- ziemniaki (opcjonalnie)
Wykonanie
- W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając (możesz to robić mikserem ręcznym) robimy zasmażkę o złotym kolorze.
- Powoli, małym strumieniem dolewamy wystudzony bulion i dalej dokładnie mieszamy aby nie zrobiły się grudki.
- Następnie do sosu dodajemy chrzan, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Po chwili gotowania na małym ogniu cały czas mieszając, dolewamy małymi partiami mleko. Sos zacznie gęstnieć (ilością dolewanego mleka regulujemy gęstość sosu).
- Kiedy osiągniemy odpowiednią gęstość sosu, przyprawia go do smaku solą i białym pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru.
- Na koniec dodajemy garść drobno pokrojonego koperku i mieszamy.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Ciepłe polewamy sosem.
*Jeśli ma być to danie obiadowe, podajemy z ziemniakami purée.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
A pozostając w temacie jajek TUTAJ znajdziecie przepis na domowy majonez, zapraszam 🙂