Gulasz z łopatki wieprzowej


Aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z łopatki wieprzowej idealnie komponuje się z kaszami, makaronami i ziemniakami.
Świetny do placków ziemniaczanych.

Składniki
Porcja dla 3-4 osób

  • łopatka wieprzowa, 0,5 kg
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • papryka ostra, szczypta
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • liść laurowy, 3 szt.
  • pieprz czarny, 5-6 kulek
  • lubczyk, kilka listków lub magi
  • rozmaryn, 1 gałązka
  • grzyb suszony, 1-2 szt.
  • mąka, do oprószenia mięsa ew. do zagęszczenia sosu
  • olej, do smażenia
  • bulion, 0,5 l

Wykonanie

  1. Grzyby moczymy w ok 50 ml ciepłej wody.
  2. Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę.
  3. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami z obu stron, następnie oprószamy mąką.
  4. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dość mocno z obu stron.
  5. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i dodajemy do patelni.
  6. Namoczone grzyby dodajemy do mięsa – z wodą, w której się moczyły.
  7. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki oraz kilka listków lubczyku i rozmarynu.
  8. Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (ok 1,5 godz.)
  9. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  10. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos.
  11. Jeśli wciąż jest za rzadki zagęszczamy go mąką wymieszaną z niewielką ilością wody (wlewamy do sosu i dokładnie mieszamy).

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.