Danie, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba 😉
Kotlet z roztłuczonej piersi kurczaka z nadzieniem z masła i pietruszki (oryginalna wersja), panierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju.
Ulubieniec dorosłych i dzieci.
Składniki
Porcja dla 4 osób
- pierś kurczaka, 1 podwójna (lub 2 pojedyncze)
- masło, 1/4 kostki
- natka pietruszki, 1 pęczek
- jajko, 3 szt.
- mąka, do obtoczenia
- bułka tarta, do obtoczenia
- olej, do smażenia
- sól i pieprz, do smaku
- domowa vegeta (opcjonalnie), przepis TUTAJ
Wykonanie
- Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, lekko solimy Można dodać odrobinę domowej vegety) i dokładnie mieszamy.
- Masełko wykładamy na folii aluminiowej, formując prostokąt. Zawijamy i odkładamy do lodówki.
- Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą przekrawamy wzdłuż na pół.
- Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej w woreczku, żeby nie poszarpać mięsa.
- Rozbite piersi kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.
- Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na 4 mniejsze prostokąty (patrz zdjęcie wyżej).
- Pasek masła układamy na cieńszym brzegu rozbitego kotleta i dość ciasno, zawijamy w podłużny walec.
- Tak przygotowane kotlety, kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
*Dobrze panierujcie końcówki, żeby masełko nie wypłynęło podczas smażenia 😉 - Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle oleju żeby sięgał mniej więcej do połowy kotletów) i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉