Cukinia faszerowana mięsem mielonym z warzywami

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego zachwycają nie tylko znakomitym smakiem ale również pięknym wyglądem.

Składniki
Porcja dla 4 os.

  • cukinia okrągła, 4 szt.
  • mięso mielone, 500 g
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • pomidory krojone w puszce lub świeże, 400 g
  • bułka (najlepiej czerstwa), 1 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • sól i pieprz, do smaku
  • ostra papryka w proszku, do smaku
  • natka pietruszki, 1-2 łyżki pokrojonej
  • olej, 3-4 łyżki
  • ser tarty (u mnie mozzarella), do posypania na wierzchu

Wykonanie

  1. Cukinie dokładnie myjemy, odkrawamy górną część i wydrążamy środek.
  2. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy ok 10 min.
    *powinny lekko zmięknąć, ale nie za bardzo bo będą się rozpadać
    *można je też wrzucić w całości do wrzącej lekko osolonej wody i gotować ok 10 min., następnie jak wyżej: odciąć górną część i wydrążyć środek
  3. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie.
  4. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, część wydrążonego środka z cukinii i pomidory (smażymy do czasu kiedy odparuje sok z pomidorów).
  5.  Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, natkę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  6. Następnie dodajemy lekko przestudzoną zawartość patelni i mieszamy.
  7. Faszerujemy cukinie i wykładamy je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (odcięte góry cukinii zostawiamy, dołożymy je później).
  8. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 min.
  9. Następnie posypujemy serem i obok układamy odcięte górne części cukinii. Zapiekamy jeszcze 10 min.

Smacznego 🙂

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.