Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

Miękkie, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z dodatkiem ulubionych owoców, które zawsze wychodzi.

Składniki
na tortownicę 24 cm

  • czerwona porzeczka,  300 g
  • jajka, 3 szt
  • mąka pszenna, 2,5 szkl.
  • cukier, 1 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • jogurt naturalny, 300 g
  • olej, 0,5 szkl.
  • bułka tarta, 2-3 łyżki do posypania ciasta

Wykonanie

  1. W dużej misce ubijamy cukier z jajkami na jasną, gęstą masę.
  2. Dodajemy jogurt, olej i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy.
  4. Owoce myjemy i suszymy (ewentualnie kroimy na kawałki jeśli używacie innych, większych owoców).
  5. Ciasto wylewamy na blachę.
  6. Przez sitko posypujemy wierzch bułką tartą.
  7. Następnie układamy owoce.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 45 min.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


2 odpowiedzi do “Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką”

  1. no rewelacyjny przepis. piekę go z dzieciaczkami regularnie od kilku tygodni, odkąd obrodziło w porzeczki.
    jest szybkie i mega łatwe.
    polecam i dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.