Miękkie, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z dodatkiem ulubionych owoców, które zawsze wychodzi.
Składniki
na tortownicę 24 cm
- czerwona porzeczka, 300 g
- jajka, 3 szt
- mąka pszenna, 2,5 szkl.
- cukier, 1 szkl.
- cukier waniliowy, 1 op.
- proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
- jogurt naturalny, 300 g
- olej, 0,5 szkl.
- bułka tarta, 2-3 łyżki do posypania ciasta
Wykonanie
- W dużej misce ubijamy cukier z jajkami na jasną, gęstą masę.
- Dodajemy jogurt, olej i mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy.
- Owoce myjemy i suszymy (ewentualnie kroimy na kawałki jeśli używacie innych, większych owoców).
- Ciasto wylewamy na blachę.
- Przez sitko posypujemy wierzch bułką tartą.
- Następnie układamy owoce.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 45 min.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
no rewelacyjny przepis. piekę go z dzieciaczkami regularnie od kilku tygodni, odkąd obrodziło w porzeczki.
jest szybkie i mega łatwe.
polecam i dziękuję.
Ale miło! Życzę udanych wypieków 😉 pozdrawiam wakacyjnie