Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego zachwycają nie tylko znakomitym smakiem ale również pięknym wyglądem.
Składniki
Porcja dla 4 os.
- cukinia okrągła, 4 szt.
- mięso mielone, 500 g
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- pomidory krojone w puszce lub świeże, 400 g
- bułka (najlepiej czerstwa), 1 szt.
- jajko, 1 szt.
- sól i pieprz, do smaku
- ostra papryka w proszku, do smaku
- natka pietruszki, 1-2 łyżki pokrojonej
- olej, 3-4 łyżki
- ser tarty (u mnie mozzarella), do posypania na wierzchu
Wykonanie
- Cukinie dokładnie myjemy, odkrawamy górną część i wydrążamy środek.
- Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy ok 10 min.
*powinny lekko zmięknąć, ale nie za bardzo bo będą się rozpadać
*można je też wrzucić w całości do wrzącej lekko osolonej wody i gotować ok 10 min., następnie jak wyżej: odciąć górną część i wydrążyć środek - Bułkę moczymy w ciepłej wodzie.
- Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, część wydrążonego środka z cukinii i pomidory (smażymy do czasu kiedy odparuje sok z pomidorów).
- Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, natkę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
- Następnie dodajemy lekko przestudzoną zawartość patelni i mieszamy.
- Faszerujemy cukinie i wykładamy je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (odcięte góry cukinii zostawiamy, dołożymy je później).
- Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 min.
- Następnie posypujemy serem i obok układamy odcięte górne części cukinii. Zapiekamy jeszcze 10 min.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉