Carpaccio z pieczonego buraka

Zdrowa, smaczna, fit przekąska.
Carpaccio to nazwa związana ze sposobem podania, czyli cieniutkimi plasterkami. Sposobów na tą przekąskę jest wiele, jak choćby najbardziej nam znane carpaccio z wołowiny. Tym razem proponuję wersję z pieczonego buraka. Można ją przygotować również z buraka surowego, jednak moim zdaniem pieczenie dodatkowo podkręca jego słodki smak 😉

Składniki

Porcja dla 2 osób

  • burak, 2 szt. (średnie)
  • ser feta lub kozi, ok 50 g
  • rukola, 1 garść
  • pestki słonecznika lub dyni, ok 1 – 2 łyżek
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • ocet winny (jabłkowy)
  • pieprz grubo mielony, do smaku

Wykonanie

  1. Buraki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 1 godziny, góra-dół.
  2. Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy ze skóry.
  3. Następnie kroimy cieniutko (!) i układamy na talerzu.
  4. Na buraki wykładamy rukolę i pokruszony ser feta lub kozi.
  5. Na wierzchu posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni.
  6. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, octem winnym (delikatnie) i oliwą oraz przyprawiamy grubo mielonym pieprzem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.