Zdrowa, smaczna, fit przekąska.
Carpaccio to nazwa związana ze sposobem podania, czyli cieniutkimi plasterkami. Sposobów na tą przekąskę jest wiele, jak choćby najbardziej nam znane carpaccio z wołowiny. Tym razem proponuję wersję z pieczonego buraka. Można ją przygotować również z buraka surowego, jednak moim zdaniem pieczenie dodatkowo podkręca jego słodki smak 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- burak, 2 szt. (średnie)
- ser feta lub kozi, ok 50 g
- rukola, 1 garść
- pestki słonecznika lub dyni, ok 1 – 2 łyżek
- oliwa z oliwek, 3 łyżki
- sok z połowy cytryny
- ocet winny (jabłkowy)
- pieprz grubo mielony, do smaku
Wykonanie
- Buraki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 1 godziny, góra-dół.
- Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy ze skóry.
- Następnie kroimy cieniutko (!) i układamy na talerzu.
- Na buraki wykładamy rukolę i pokruszony ser feta lub kozi.
- Na wierzchu posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni.
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny, octem winnym (delikatnie) i oliwą oraz przyprawiamy grubo mielonym pieprzem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉