Korzystając z możliwości dostępu do świeżych warzyw i owoców warto w sezonie letnim pomyśleć o zamknięciu ulubionych smaków w słoiczkach, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok.
Tym razem polecam i zapraszam do przygotowania kiszonych rzodkiewek.
Składniki
- rzodkiewka, 2 pęczki
- czosnek, 3 ząbki
- chrzan, 3 małe kawałki korzenia
- koper, 3 małe gałązki
- opcjonalnie: liść porzeczek, malin lub chrzanu)
- liść laurowy, 3 szt.
- ziele angielskie, 6 ziaren
- kolorowy pieprz, po kilka kulek
- woda, 1 l
- sól, 1 łyżka (najlepiej kamienna)
+ słoik/słoiki
Wykonanie
- Wodę z solą zagotowujemy, następnie odstawiamy do wystygnięcia (mniej więcej do temperatury pokojowej).
- Rzodkiewki odkrawamy od liści i dokładnie myjemy.
- Do wyparzonego słoika/słoików (jeśli małe) wkładamy na przemiennie:
– opcjonalnie liść porzeczki, maliny lub chrzanu
– liść laurowy
– ziele angielskie
– czosnek
– chrzan
– koper
– rzodkiewki - Całość zalewamy wodą z solą, tak aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody.
- Słoik/słoiki przykrywamy małym spodeczkiem.
- Odstawiamy do kiszenia na blacie kuchennym na ok 3-5 dni.
- Jeśli po 3 dniach uznacie, że rzodkiewki są już odpowiednio ukiszone, zakręcamy słoik/słoiki i wstawiamy do lodówki lub spiżarki.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉