Zupa gyros

Aromatyczna, pyszna zupa o smaku gyrosa. Ulubienica dorosłych i dzieci.
Spróbujcie koniecznie 😉

Składniki
Porcja dla 5-6 os.

  • pierś z kurczaka, 1 podwójna
  • papryka czerwona świeża, 1 szt.
  • papryka zielona świeża, 1 szt.
  • papryka żółta świeża, 1 szt.
  • cebula, 1 szt. duża
  • czosnek, 2 ząbki
  • kukurydza, 2 łyżki
  • przyprawa gyros, 3-4 łyżki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, szczypta (ilością regulujecie ostrość)
  • śmietana 30%, 100 ml
  • serek topiony śmietankowy, 100 g
  • sos chili słodko-pikantny Tao Tao, 2 łyżki (opcjonalnie)
  • olej
  • sól i pieprz, do smaku
  • bulion, 1 l

Wykonanie

  1. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niedużą kostkę.
  2. Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oleju i przyprawę gyros, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
  3. Papryki, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
  4. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, po chwili czosnek i papryki. Smażymy na średnim ogniu ok 8-10 min., co chwilę mieszając.
  5. Następnie do garnka wrzucamy kurczaka i smażymy ok 3 min.
  6. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy całość na małym ogniu ok 10 min.
  7. Przyprawiamy zupę papryką słodką i ostrą.
  8. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sprawdzamy czy jest to konieczne, ponieważ przyprawa gyros jest dosyć słona i pikantna).
  9. Dodajemy kukurydzę i sos chili.
  10. Następnie dodajemy serek topiony, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka.
  11. Pod koniec gotowania dolewamy 100 ml śmietany 30 % (do miseczki lub kubka wlewamy śmietanę i chochlę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka).
  12. Gotujemy całość 2-3 min. i gotowe.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.