Aromatyczna, pyszna zupa o smaku gyrosa. Ulubienica dorosłych i dzieci.
Spróbujcie koniecznie 😉
Składniki
Porcja dla 5-6 os.
- pierś z kurczaka, 1 podwójna
- papryka czerwona świeża, 1 szt.
- papryka zielona świeża, 1 szt.
- papryka żółta świeża, 1 szt.
- cebula, 1 szt. duża
- czosnek, 2 ząbki
- kukurydza, 2 łyżki
- przyprawa gyros, 3-4 łyżki
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- papryka ostra, szczypta (ilością regulujecie ostrość)
- śmietana 30%, 100 ml
- serek topiony śmietankowy, 100 g
- sos chili słodko-pikantny Tao Tao, 2 łyżki (opcjonalnie)
- olej
- sól i pieprz, do smaku
- bulion, 1 l
Wykonanie
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niedużą kostkę.
- Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oleju i przyprawę gyros, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
- Papryki, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, po chwili czosnek i papryki. Smażymy na średnim ogniu ok 8-10 min., co chwilę mieszając.
- Następnie do garnka wrzucamy kurczaka i smażymy ok 3 min.
- Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy całość na małym ogniu ok 10 min.
- Przyprawiamy zupę papryką słodką i ostrą.
- Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sprawdzamy czy jest to konieczne, ponieważ przyprawa gyros jest dosyć słona i pikantna).
- Dodajemy kukurydzę i sos chili.
- Następnie dodajemy serek topiony, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka.
- Pod koniec gotowania dolewamy 100 ml śmietany 30 % (do miseczki lub kubka wlewamy śmietanę i chochlę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka).
- Gotujemy całość 2-3 min. i gotowe.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉