Zabawne i mega pyszne muffinki z cynamonową nutką podane w formie reniferów Rudolfów. Dzieci będą zachwycone!
Składniki (w temperaturze pokojowej)
Porcja na ok 24 muffinki
na muffinki
- mąka pszenna, 750 g (3 szklanki)
- proszek do pieczenia, 1 łyżka
- cynamon, 1 łyżka
- sól, szczypta
- cukier, 375 g (1,5 szklanki) najlepiej drobny do wypieków
- masło, 230 g
- jajka, 4 szt. duże
- ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki
- mleko, 1 i 1/4 szklanki
na krem
- śmietana kremówka 36 %, 600 ml schłodzonej
- serek mascarpone, 250 g schłodzonego
- cukier puder, 4 łyżki
- ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki
do dekoracji
- duże precelki
- oczy – białe m&m’sy, źrenice są kropeczką roztopionej czekolady
- noski – czerwone m&m’sy
- kilka kostek czekolady
Wykonanie
Muffinki:
- Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól przesiewamy do dużej miski.
- W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Stopniowo dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników.
- Następnie dodajemy wanilię i miksujemy.
- Na zmianę dodajemy do masy przesiane suche składniki i mleko, cały czas miksując.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
- Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 jej wysokości.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut, do „suchego patyczka”.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Krem:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię miksujemy do powstania gęstego, sztywnego kremu.
Dekoracja:
- Wystudzone babeczki dekorujemy kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
- Precelki łamiemy na pół i robimy rogi, na białych m&m’sach robimy źrenice z kropki roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, a noski z czerwonych m&m’sów.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉