Pyszna, rozgrzewająca, syta i pożywna zupa o smaku tradycyjnych gołąbków.
Idealna w okresie jesienno-zimowym.
Składniki
Porcja dla 4-6 osób
- mięso mielone wieprzowe, 0,5 kg
- biała kapusta, 0,5 małej główki
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- marchew, 1 szt.
- pietruszka korzeń, 1 szt.
- seler, 0,5 niedużego
- bulion, 2 l
- koncentrat pomidorowy, 190 g
- keczup pikantny, 2 łyżki
- ryż biały, 5 łyżek
- liść laurowy, 3 szt.
- ziele angielskie, 3-4 ziarna
- pieprz czarny kulki, 5 szt.
- sól i pieprz, do smaku
- papryka ostra, ok 0,5 łyżeczki
- bazylia, 1 łyżka
- kminek, 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- pieprz cayenne, do smaku (opcjonalnie, żeby podkręcić ostry smak)
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy w dużym garnku.
- Dokładamy mięso mielone i smażymy, mieszając do czasu kiedy całe się dokładnie obsmaży.
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do garnka, mieszamy i chwilkę razem smażymy.
- Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy pieprz kulki, ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Kapustę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka, dodając również kminek.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut.
- Następnie dodajemy ryż (surowy) i gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.
- Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
- Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, ostra papryką, ew. pieprzem cayenne.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉