Wyśmienite, wilgotne, cudownie pachnące jesienią muffinki z dodatkiem purée z dyni, jabłka oraz przyprawy korzennej.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki (w temperaturze pokojowej)
proporcje na ok 15 szt.
- mąka pszenna, 250 g
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika, 2 łyżeczki
- cukier, 130 g
- sól, szczypta
- purée z dyni, 200 g (przepis TUTAJ)
- jajka, 4 szt.
- olej rzepakowy, 200 ml
- jabłko, 1 szt. (średnie)
dodatkowo
- polewa czekoladowa lub lukier
Wykonanie
- Przygotowujemy dwie większe miski.
- W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i szczyptę soli.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z olejem.
- Następnie dodajemy purée z dyni, obrane i starte na dużych oczkach jabłko oraz cukier. Mieszamy.
- Zawartość z płynnymi składnikami przelewamy do suchych i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
- Formę do muffinków wykładamy papilotkami.
- Do każdej papilotki nakładamy (robię to łyżką do lodów) ciasto do około 3/4 wysokości papilotki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około 20 – 25 minut do „suchego patyczka”.
- Upieczone, lekko przestudzone muffinki polewamy czekoladą lub lukrem.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉