Tagliatelle z tuńczykiem

Aromatyczne, łatwe w wykonaniu danie, na szybki obiad.
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek. Smakuje wyśmienicie z sosem pomidorowym w towarzystwie prostych dodatków np. tuńczyka.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d’Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio w 1487 roku.

16 kwietnia 1972 r. Confraternita del Tortellino i l’Accademia Italiana della Cucina złożyły w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii wzorcowe wymiary tagliatelle, które wynoszą 8 mm szerokości po ugotowaniu (7 w stanie surowym). Sporządzony ze złota wzorzec tagliatelle znajduje się w siedzibie Izby. Grubość nie została ściśle określona, ale eksperci oceniają, że powinna mieścić się między 0,6 i 0,8 mm.

Klasyczny przepis mówi, że tagliatelle powinno się podawać z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu.

Porcja dla 2-3 osób, czas przygotowania ok 20 min. 

Składniki

  • makaron tagliatelle, 200 g
  • tuńczyk w oleju, 185 g
  • pomidory krojone w puszce, 400 g (lub świeże)
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • natka pietruszki
  • przecier pomidorowy, 2 łyzeczki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • bazylia, (świeża lub suszona)
  • ser tarty (parmezan, mozzarella lub inny ulubiony), do posypania

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
  3. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kiedy lekko się zeszkli dorzucamy drobno pokrojony czosnek.
  4. Wrzucamy pomidory z puszki (lub świeże pokrojone w kostkę), chwilę podsmażany i lekko odparowujemy.
  5. Dokładamy rozdrobnionego tuńczyka (wraz z oliwą).
  6. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  7. Dodajemy przecier pomidorowy.
  8. Chwilę razem gotujemy do połączenia składników.
  9. Ugotowany makaron odcedzamy (nie przelewamy zimna wodą!) i od razu dorzucamy do patelni w sosem.
  10. Wyłączamy palnik i mieszamy zawartość patelni do połączenia makaronu z sosem.
  11. Dorzucamy garść pokrojonej natki pietruszki, mieszamy.
  12. Podajemy zaraz po przygotowaniu na wierzchu posypując tartym serem.

Buon appetito 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


17 Replies to “Tagliatelle z tuńczykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.