Ogórki małosolne „na sucho”

Ekspresowe, chrupiące i łatwe w przygotowaniu ogórki małosolne bez wody.

Składniki

  • ogórki gruntowe, 10 szt. (twarde, nie za duże i mniej więcej jednakowej wielkości)
  • czosnek, 5-6 ząbków
  • koperek, 1 pęczek
  • sól, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki

Wykonanie

  1. Ogórki, myjemy, osuszamy, odkrawamy końcówki.
  2. Do woreczka strunowego lub pojemnika z przykrywką dodajemy: ogórki, czosnek (ząbki przekrawam wzdłuż na pół), koperek (przekrawam pęczek na pół), sól i paprykę ostrą.
  3. Zamykamy worek lub pojemnik, potrząsamy nim do wymieszania się składników i odstawiamy do lodówki.
  4. Przy każdej „wizycie” w lodówce potrząsamy woreczkiem/pojemnikiem.
  5. Ogórki gotowe do zajadania na drugi dzień.
Ogórki małosolne "na sucho"
Ogórki małosolne „na sucho”

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.