Smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z makaronem ryżowym i polędwiczką wieprzową z orientalną nutką.
Składniki
Porcja dla 2-3 osób
- polędwiczka wieprzowa, 1 szt. (ok 500 g)
- makaron ryżowy wstążki, 200 g (1 op.)
- mieszanka chińska, 400 g
- sos sojowy, 3 łyżki
- czosnek, 2 ząbki
- świeży imbir, 1 łyżeczka (startego na małych oczkach)
- sól i pieprz, do smaku
- olej kokosowy, 2 łyżki
Wykonanie
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek.
- Następnie kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski.
- Pokrojoną polędwiczkę zalewamy sosem sojowym i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do „przegryzienia”.
- Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.
- Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy polędwiczki, ok 2-3 min.
- Następnie dodajmy mieszankę chińską i smażymy ok 2 min.
- Po tym czasie dodajemy makaron.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem (można dodać jeszcze odrobinkę sosu sojowego).
- Chwilkę smażymy mieszając, zdejmujemy z ognia i serwujemy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉