Farfalle z mozzarellą, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i dobrej jakości oliwą z oliwek to makaron, który wśród Włochów cieszy się popularnością w upalne dni.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- makaron Farfalle (kokardki), ok 200-250 g
ciekawostki na temat makaronów znajdziecie TUTAJ - mozzarella, 1 op. (kulki lub kula, którą kroimy na mniejsze kawałki)
- pomidorki koktajlowe, ok 10 szt.
- rukola, 1 garść
- oliwa z oliwek, dobrej jakości ok. 3-4 łyżek
- pieprz grubo mielony, do smaku
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
- Ugotowany, gorący makaron przekładamy do dużej miski.
- Dodajemy rukolę, kulki mozzarelli (lub dużą kulkę pokrojoną na mniejsze kawałki), pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż na pół oraz oliwę z oliwek.
- Całość posypujemy do smaku grubo mielonym pieprzem (u mnie kolorowy, dość sporo).
- Delikatnie ale dokładnie mieszamy i serwujemy.
Buon appetito 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉