Domowy zakwas na żurek

Przygotowanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmie Wam dosłownie chwilkę, potem tylko 4-6 dni oczekiwania i gotowe.
Możecie oczywiście kupić gotowy zakwas, jednak nie ma to jak własnoręcznie ukiszony żur.

Składniki
Porcja na ok 2,5 l żurku

  • ciepła przegotowana woda, 500 ml
  • mąka żytnia razowa typ 2000, 1 szklanka
  • czosnek, 4 ząbki
  • liście laurowe, 3 szt.
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • pieprz czarny, 5 kulek

Dodatkowo

  • słoik
  • gaza
  • gumka recepturka lub sznurek

Wykonanie

  1. Do suchego, wyparzonego słoika wsypujemy mąkę i stopniowo zalewamy ją ciepłą przegotowaną wodą, energicznie mieszając żeby nie powstały grudki.
  2. Następnie dodajemy przyprawy (czosnek rozcinamy na pół) i dokładnie mieszamy.
  3. Słoik przykrywamy gazą.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 4-6 dni.
  5. Jeden raz dziennie mieszamy zakwas drewnianą łyżką, aby ruszyć proces fermentacji.
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek

* Sprawdź po 4 dniach, jeśli zakwas jest kwaśny w odpowiadającym Ci stopniu oznacza to, że jest już gotowy.
* Gotowy zakwas przelewamy do butelki lub słoiczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.
* Zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
* Aby przyspieszyć proces fermentacji można dodać do zakwasu skórkę chleba razowego na zakwasie lub łyżkę soku z ogórków kiszonych.
* Im dłużej zakwas stoi w ciepłym miejscu, tym staje się kwaśniejszy.
* Łyżkę mąki i i łyżkę płynu z zakwasu można odstawić w osobnym słoiczku w lodówce i użyć jako zaczyn do kolejnego zakwasu. Jeśli będziecie przygotowywać kolejny zakwas, wyciągacie z lodówki, dodajecie niecałą szklankę mąki i zalewacie 500 ml przegotowanej wody. Tym sposobem czas kiszenia ulegnie skróceniu.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.