Przygotowanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmie Wam dosłownie chwilkę, potem tylko 4-6 dni oczekiwania i gotowe.
Możecie oczywiście kupić gotowy zakwas, jednak nie ma to jak własnoręcznie ukiszony żur.
Składniki
Porcja na ok 2,5 l żurku
- ciepła przegotowana woda, 500 ml
- mąka żytnia razowa typ 2000, 1 szklanka
- czosnek, 4 ząbki
- liście laurowe, 3 szt.
- ziele angielskie, 5 kulek
- pieprz czarny, 5 kulek
Dodatkowo
- słoik
- gaza
- gumka recepturka lub sznurek
Wykonanie
- Do suchego, wyparzonego słoika wsypujemy mąkę i stopniowo zalewamy ją ciepłą przegotowaną wodą, energicznie mieszając żeby nie powstały grudki.
- Następnie dodajemy przyprawy (czosnek rozcinamy na pół) i dokładnie mieszamy.
- Słoik przykrywamy gazą.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 4-6 dni.
- Jeden raz dziennie mieszamy zakwas drewnianą łyżką, aby ruszyć proces fermentacji.
* Sprawdź po 4 dniach, jeśli zakwas jest kwaśny w odpowiadającym Ci stopniu oznacza to, że jest już gotowy.
* Gotowy zakwas przelewamy do butelki lub słoiczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.
* Zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
* Aby przyspieszyć proces fermentacji można dodać do zakwasu skórkę chleba razowego na zakwasie lub łyżkę soku z ogórków kiszonych.
* Im dłużej zakwas stoi w ciepłym miejscu, tym staje się kwaśniejszy.
* Łyżkę mąki i i łyżkę płynu z zakwasu można odstawić w osobnym słoiczku w lodówce i użyć jako zaczyn do kolejnego zakwasu. Jeśli będziecie przygotowywać kolejny zakwas, wyciągacie z lodówki, dodajecie niecałą szklankę mąki i zalewacie 500 ml przegotowanej wody. Tym sposobem czas kiszenia ulegnie skróceniu.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉