Tradycyjne pierogi ruskie, lepione babcinymi palcami – nie ma nic smaczniejszego na świecie!
Składniki
Porcja na ok 30 pierogów
na ciasto
- mąka pszenna, ok.0,5 kg
- żółtko, 2 szt.
- bardzo ciepła woda, 1 szklanka
- sól, szczypta
na farsz
- twaróg tłusty lub półtłusty, 250 g
- ugotowane ziemniaki, 500 g
- cebula, 1 szt. (duża)
- pieprz ziołowy mielony, 15 g (1 op.)
- sól do smaku
Wykonanie
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
- Następnie je wałkujemy w małych porcjach i szklanką wycinamy kółka.
- Do farszu – cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na patelni i odsączamy na sitku z nadmiaru tłuszczu.
Ugotowane ziemniaki mielimy z twarogiem, dodajemy cebulę, pieprz, solimy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. - Na każdy krążek z ciasta wykładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi – można to robić palcami lub ugnieść brzegi widelcem.
- Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, zmniejszając ognień podczas gotowania, partiami, ok 10 min każdą partię pierogów.
- Odcedzamy i podjemy – u mnie polane smażonym boczkiem i cebulką.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉