Muffiny w wersji „na słono” świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako pyszny prowiant na wycieczki.
Składniki
(porcja na 12 szt.)
- mąka tortowa, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- sól, 1 łyżeczka
- soda, 2/3 łyżeczki
- oregano, 0,5 łyżeczki
- bazylia, 0,5 łyżeczki
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony, do smaku
- papryka słodka, 0,5 łyżeczki
- papryka ostra, szczypta
- jajka, 2 szt.
- oliwa z oliwek, 125 ml
- jogurt naturalny, 2/3 szklanki
- salami, 5-6 dużych plastrów
- mozzarella tarta, 2 garście
- oliwki czarne, ok 10-12 szt.
- pomidory suszone, 5-6 szt.Wykonanie
- Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy), w drugiej mokre jajka, oliwa, jogurt).
- Salami i pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę, a oliwki w plasterki.
- Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy ser, salami, oliwki i suszone pomidory.
- Mieszamy wszystko do momentu połączenia się składników (ciasto jest dość gęste, ale takie właśnie powinno być).
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do połowy (najwygodniej robić to łyżką do lodów).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 15-20 minut.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉