Wytrawne muffiny z salami, mozzarellą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Muffiny w wersji „na słono” świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako pyszny prowiant na wycieczki.

Składniki
(porcja na 12 szt.)

  • mąka tortowa, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • soda, 2/3 łyżeczki
  • oregano, 0,5 łyżeczki
  • bazylia, 0,5 łyżeczki
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony, do smaku
  • papryka słodka, 0,5 łyżeczki
  • papryka ostra, szczypta
  • jajka, 2 szt.
  • oliwa z oliwek, 125 ml
  • jogurt naturalny, 2/3 szklanki
  • salami, 5-6 dużych plastrów
  • mozzarella tarta, 2 garście
  • oliwki czarne, ok 10-12 szt.
  • pomidory suszone, 5-6 szt.Wykonanie
  1. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy), w drugiej mokre jajka, oliwa, jogurt).
  2. Salami i pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę, a oliwki w plasterki.
  3. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy ser, salami, oliwki i suszone pomidory.
  4. Mieszamy wszystko do momentu połączenia się składników (ciasto jest dość gęste, ale takie właśnie powinno być).
  5. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do połowy (najwygodniej robić to łyżką do lodów).
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 15-20 minut.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.