Aromatyczna faszerowana papryka to doskonała przystawka, lekki obiad lub kolacja.
Składniki
- czerwona papryka, 4 szt. (duże)
- mięso mielone, 500 g
- ryż, 1 woreczek
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- ser mozzarella tarty, ok 100 g
- sól i pieprz, do smaku
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- papryka ostra, 0,5 łyżeczki
- majeranek, 1 łyżeczka
- tymianek, 1 łyżeczka
- natki pietruszki, 1 pęczek
- koncentrat lub passata pomidorowa, 1-2 łyżki
- bulion, 100-150 ml
- olej
Wykonanie
- Paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ścinamy górną część i wykrawamy gniazda nasienne.
- Ryż gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu.
- Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.
- Następnie dodajemy mięso mielone i chwilę razem smażyć.
- Kiedy mięso się zetnie dodajemy przecier lub passatę pomidorową oraz przyprawy: sól, pieprz, papryki, majeranek, tymianek, pokrojoną natkę pietruszki i chwilę razem smażymy.
- Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy podsmażone mięso i tarty ser mozzarella. Całość dokładnie mieszamy.
- Następnie każdą paprykę napełniamy farszem (ugniatając łyżką) i przykrywamy ściętą wcześniej górną częścią (kapelusikiem).
- Dno naczynia żaroodpornego podlewamy lekko bulionem, ustawiamy papryki (jeśli nie chcą stać ścinamy delikatnie spód).
- Pieczemy po przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok 10 minut.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Super przepis,robilam danie wyśmienite.Bardzo proszę o przepisy na inne szybkie i smacznie obiadki jak i ciacho. Pozdrawiam cieplutko
Dziękuję bardzo na blogu znajdziesz inne przepisy na szybkie, tanie dania. Pozdrawiam serdecznie