Żeberka w sosie własnym

Rozpływające się w ustach żeberka w aromatycznym sosie własnym to idealna propozycja na pyszny obiad.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • żeberka wieprzowe, 1 pasek (ale taki grubiutki, mięsisty ;))
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryka wędzona, 2 łyżeczki
  • liść laurowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • pieprz czarny, 5-6 kulek
  • sól i pieprz, do smaku
  • bulion lub woda, 1 l
  • mąka, do oprószenia
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki, tak aby w każdej porcji były 2-3 kostki.
  2. Następnie przekładamy do miski i obficie przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na końcu posypujemy delikatnie mąką i potrząsamy miską aby żeberka się obtoczyły.
  3. Tak przygotowane mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, dość mocno z każdej strony.
  4. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kosteczkę lub plastry i dorzucamy do żeberek. Całość dość mocno podsmażamy aby nasz sos uzyskał piękny brązowy kolor.
  5. Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz kulki.
  6. Dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem przez ok 1,5-2 godziny.
    Dobrze uduszone mięso powinno być mięciutkie i odchodzić od kostek.
  7. Jeśli powstały sos jest za rzadki – odparowujemy go, gotując bez przykrywki, jeśli za gęsty dolewamy odrobinę bulionu lub wody.
  8. Pod koniec gotowania smakujemy sos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.